Vegán energiagolyó

Egy olyan receptet hoztam most Nektek, amit az 5 Hozzávaló blog szerzőjétől, Szabó Jucustól tanultam, aki nem mellesleg egy borzasztó cuki és kedves lány, olyan igazi belülről jövő kedvesség az amit megtapasztalhattok amikor találkoztok vele, szóval így duplán olyan szívesen mutatom most Nektek ezt a gyors receptet. Hasonlót már régebben is csináltam, méghozzá igen sűrűn, ugyanis a páromnak az volt a kedvence egy időben és nagyon sűrűn mondta, hogy olyat készítsek neki nasinak.

 

Mi nagyon szeretjük az ilyen édességeket, és ahogy Jucus mondta, a benne található zabpehely miatt akár reggeliként is megállja a helyét. Szintén ő adott egy extra tippet, hogy tegyek bele nagy szemű sót, ami előszőr furának tűnt, de aztán ahogy megkóstoltam ezeket a kis golyócskákat és ráharaptam a sódarabra, abszolút pozitív csalódás ért, sőt. Nekem nagyon ízlett, hogy az édes ízek mellett hirtelen egy sós is becsatlakozik. A családom körében már vegyes érzelmeket váltott ki, de lehet, hogy csak túl nagy szemű sót használtam és ez okozta azt, hogy nem tudták igazán, hogy kell e bele ez az öszzetevő, mindenestre legközelebb nekik só nélkül készítem 🙂

Szóval ez rajtatok áll, hogy kipróbáljátok e így, vagy maradtok a hagyományos édes energia golyónál, de én azt mondom, próbáljátok ki ezzel a kis csavarral, mert lehet, hogy a ti tetszéseteket is elnyeri, akárcsak az enyémet. A gyerkőcöket ennek az elkészítésébe is be lehet vonni, szerintem imádni fogják, hogy maszatosak lehetnek miközben összegyúrják a hozzávalókat, illetve golyókat formálnak a masszából, továbbá ha eddig nem szerették a datolyát, ezek után lehet, hogy újra megkóstolják.

Hozzávalók

 • 250g datolya
 • pár szem nagy szemű himalaya só
 • kókuszreszelék
 • zabpehely
 • darált mandula
 • chia mag

Elkészítés

 1. A datolyát egy éjszakára áztassuk be.
 2. Öntsük le róla a vizet és késes aprító segítségével daráljuk addig amíg egy massza lesz belőle.
 3. Tegyük egy tálba a datolya masszát. Azért nem írtam pontos mennyiséget, hogy miből mennyire van szükség, mert ez ránk van bízva.
 4. Az ízlésünknek megfelelően adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat. Először csak egy-két evőkanállal adjunk hozzá mindenből, majd gyúrjuk össze az egészet, és ha úgy érezzük, hogy szükség van rá, akkor adjunk hozzá még abból az összetevőből amit szeretnénk, hogy domináns legyen.
 5. Ha megfelelő számunkra az állaga, formázzunk belőle kis golyókat.
 6. A golyókat forgassuk meg a száraz hozzávalók valamelyikében és kész is vagyunk.