Pirított mandulás köles fasírt sárgarépa főzelékkel

Egy beszélgetés során került szóba Nagy Zita, Mit eszik a vega gyerek című könyve, amikor is rájöttem, hogy nekem megvan ez a könyv és amennyire vártam, hogy kipróbáljam a benne található recepteket, körülbelül ugyanannyira el is felejtettem az egészet. Amikor megvásároltam ezt a könyvet, ugyanakkor vettem két hasonlót is és valahogy ez felkerült a polcra és egészen tegnapig ott is volt. A beszélgetés viszont eszembe juttatta, úgyhogy el is határoztam, hogy kipróbálom az egyik receptet belőle. Tegnap este ismét végig lapoztam a könyvet és úgy határoztam, hogy ma ebédre megcsinálom belőle a Pirított mandulás árpa fasírtot sárgarépafőzelékkel. Viszont aki olvasta már a receptjeimet, az tudja, hogy igen sűrűn változtatok valamit rajtuk. Így történt ez most is. Az eredeti receptben árpa fasírt van, viszont azt én a gluténérzékenységem miatt nem ehetek, úgyhogy kölessel helyettesítettem, illetve burgonya híján édesburgonyát tettem bele, és ugyanez volt a helyzet az újhagymával is, ugyhogy azt pedig póréhagymára váltottam.

Domi az utóbbi időben elég válogatós, szóval nem tudtam mit fog hozzá szólni, de azért reménykedtem, hogy ha megkóstolja szeretni fogja. Próbáltam őt bevonni az elkészítésébe is, hátha akkor nagyobb kedvel fog neki legelább esélyt adni 🙂 A répa pucolásban mindíg segít, annó először kicsit óckodtam tőle, nehogy elvágja a kezét, de aztán ahogy láttam mennyire szeretné kipróbálni, inkább rábólintottam. Úgy gondoltam próbálja csak meg, hiszen olyan kis ügyes tud lenni és tudom, hogy ezek a dolgok neki mennyire fontosak és ha ott állok mellette és figyelek, nem történhet baj. Na és hát azóta is ha meglátja, hogy erre kerül a sor neki mindíg segítei kell. Az aprító géppel ugyanez a helyzet. Vonjátok be ti is a gyerkőcöket, hiszen nekik ez óriási élmény.

Képzeljéte azt gondoltam, hogy imádni fogja azt is amikor gyúrni kell és maszatos lehet, de erre már rég rájöttem, hogy mégsem, úgyhogy a kis golyókat én csináltam, ő csak a szétlapításban segített egy kicsit, mert úgy nem lett maszatos a keze 🙂 Pedig én tényleg azt hittem, hogy ez lesz a kedvence, mint régen amikor én gyerek voltam, nekem a panírozás volt az egyik favorit, persze anyának utána szinte az egész konyhát ki kellett takarítania, de mindíg engedte, hogy a tesómmal segítsünk neki. Gondolom ez másnak is ismerősen hangzik.

Hozzávalók

4 adag fasírthoz (kb 18):

  • 200 g köles
  • 150 g édesburgonya
  • 80 g mandula
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt feketebors
  • 1/2 teáskanál só

A főzelékhez:

  • 600 g sárgarépa
  • 1/4 póréhagyma
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 125 ml kókusztej
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál. tápiókakeményítő
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 teáskanál só

Elkészítés

A fasírt elkészítése:

  1. Egy száraz serpenyőben közepes hőfokon pirítsuk meg a mandulát. Ha ezzel megvagyunk, miután kicsit lehült öntsük a robotgépbe és daráljuk szemcsésre.
  2. Főzzük meg a kölest kétszeres mennyiségű vízben egy kis sóval. Ha puhára főtt, hagyjuk kihülni. Közben egy másik edényben főzzük meg a felkockázott édesburgonyát, majd szűrjük le a vizet róla és krumplinyomóval törjük át.
  3. Öntsük egy nagyobb tálba a felaprított vöröshagymát, fokhagymát és a petrzselymet, majd adjuk hozzá az áttört édesburgonyát, a darált mandulát és a megfőtt kölest. Keverjük hozzá a sót. Vizes kézzel formázzunk belőle kis golyókat, és lapítsuk le őket.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a fasírtokat. Locsoljuk meg egy kevés olivaolajjal és süssük körülbelül 30 percig, amíg megpirulnak. Félidőben fordítsuk meg őket, hogy a másik oldaluk is jól átsüljön.

A főzelék elkészítése:

  1. Hevítsük fel a kókuszzsírt, majd adjuk hozzá a felaprított póréhagymát. Főzzük körülbeül 2 percig, majd adjuk hozzá a reszelt répát és főzzük ismét 3-4 percig.
  2. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk és főzzük 15 percig, amíg a répa megpuhul.
  3. A kókusztejben keverjük el a keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a főzelékhez és forraljuk fel újra.
  4. Amikor besűrűsödött zárjuk el alatta  alángot és tegyük bele a frissen aprított petrezselymet.

Iratkozz fel a híreinkre

és elküldjük a legfrissebb recepteket, információkat.

Sikeresen feliratkozál

Pin It on Pinterest

Share This