Paleo házikenyér

Húúú, hát ez a kenyér kérdés nálunk nem volt túl egyszerű. Mióta tudom, hogy gluténérzékeny vagyok, azóta le kellett mondanom a finom bolti kenyerekről, bagettekről, kiflikről és eleinte maradtak az előre csomagolt, száraz, vagy épp szikkadt gluténmentes társaik. De amikor kiderül, hogy bármilyen érzékenységed van és ez miatt nem ehetsz valamit, akkor az hirtelen elkezd nagyon hiányozni 🙂 vagy legalábbis én így voltam vele. Szóval egy idő után elkezdett nagyon hiányozni a kenyér, és akkor jött az előre csomagolt verzió, ami ugyan tényleg nem tartalmazott glutént, de nem is esett a legjobban, de rájöttem, hogy pirítósnak viszont egész jó. Szóval akkoriban elég sok pirítóst ettem. Aztán elkezdtem megunni és más alternatívákat keresni, meg hát egy idő után rájöttem, hogy abban a kenyérben is cukor van és akkoriban kezdtük a cukrot száműzni az életünkből, szóval ez már nem volt opció. Úgyhogy jött a kísérletezgetés otthon, hogy találjak olyan kenyér receptet ami gluténmentes, cukormentes, majdnem paleo és még finom is. Voltak egészen jó próbálkozások, sőt egy időben volt egy nagy kedvencünk is, amit imádtunk, egy jó sűrű, barna magos kenyér. De abból sosem tudtam igazi kenyér méretet varázsolni, mivel az teljesen más jellegű volt. Találtam olyat is aminek a mérete hasonlított az igazi kenyérhez, de valami miatt mégsem volt az igazi.

 

Szafinak imádom a receptjeit, főleg azért mert nagyon sok mindenre nyújt alternatívát. Nálunk a családban a páromnak glutén, tej, tojás fehérje és mogyoró érzékenysége van, nekem glutén, tej, és borsó. A gyerkőcök közül Domi volt már egy évesen ilyen vizsgálaton, de akkor nem mutattak ki nála semmit, azóta viszont a tünetek arra utalnak, hogy ez már nem így van, úgyhogy pont most megyünk majd újra megnézetni. Lili még pici, nála még nincs szükség ilyenre szerencsére. Szóval ott tartottam, hogy Szafi, azaz Éhezésmentes karcsúság Szafival. Rengeteg receptet tesznek ki ételallergiával küzdőknek, amik ráadásul többségében paleolit receptek is. Sok sajátmárkás terméke van, amiket mi személy szerint nagyon szoktunk szeretni. Ez a kenyér is az ő lisztkeverékéből készült, de ahogy majd látni fogjátok szeretek variálni a receptekkel, valamit szinte mindíg változtatok rajta, vagy menet közben alakítom úgy, hogy nekünk még jobb legyen.

Szerintem ez egy roppant egyszerű recept, és sok paleo kenyérrel ellentétben nem kell hozzá 5 féle lisztet megvenni és külön kiméregetni őket. Két gyerekkel ez néha elég fontos szempont. Van olyan is, hogy a méregetős verziót választom, de valljuk be, nem mindíg van rá idő, van, hogy gyorsan kell valamit összedobni és nem szeretnénk vele órákat eltölteni. Na ez is egy ilyen recept, a sütőben ugyan sokáig sül, bár a palo kenyerekre általában ez igaz, de az elkészítése nem tart túl sokáig. Nekem volt már, hogy a pihentetési időt is lecsaltam kb 5 percre és úgy is működött. De jöjjön a recept:

Hozzávalók

  • 250g Szafi Free világos puha fehér kenyér liszkeverék
  • 6g só
  • 30g frissen facsart citromlé
  • 280g langyos víz
  • kókuszolaj a kenyér lekenéséhez
  • 2ek szezámmag
  • 2ek lenmag
  • 1kk szódabikarbóna
  • 20g nyílgyökér liszt (elhagyható)

Elkészítés

  1. Egy tálba öntsük bele a lanygos vizet és facsarjuk bele a citromlevet
  2. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, majd adjuk hozzá a sót és esetleg ha más füszert szeretnénk bele, akkor azt is (bors, fokhagyma, ….)
  3. Most keverjük össze az egészet (én az elején egy villával szoktam), majd gyúrjuk át kézzel is egy kicsit
  4. Takarjuk le és hagyjuk állni 10 percet
  5. Tegyük a kenyeret arra a felületre amin sülni fog és kenjük le a tetejét a kókuszolajjal, közben kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra
  6. Ha felmelegedett a sütő tegyük be a kenyeret 50 percre
  7. Ha letelt az 50 perc, emeljük fel a hőfokot 200 fokra és süssük még 15 percig

Iratkozz fel a híreinkre

és elküldjük a legfrissebb recepteket, információkat.

Sikeresen feliratkozál

Pin It on Pinterest

Share This